It is currently 30 May 2020, 16:19

All times are UTC+02:00
Post new topic  Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
PostPosted: 07 Feb 2014, 18:18 
Offline
just started
just started

Joined: 15 Sep 2013, 22:39
Posts: 11
Image

De verwachtingen waren hoog nadat ik hun album II meerdere malen had beluisterd, maar GEEZ, wat was dit fucking mindblowing! Alles klopte precies, de muziek, de opbouw naar de climax, de vocals van Sascha, de visuals. Ik was er alleen op de tweede dag trouwens, en ik dacht dat het publiek misschien minder uit z'n dak zou gaan, maar nee, iedereen ging helemaal los. Zonder twijfel een van de beste performances die ik ooit heb meegemaakt.

Ik ga geen poging doen om een goede review te schrijven, beter dan dit kan ik het toch niet verwoorden namelijk:

Quote:

De vraag hoe het mogelijk is dat het trio Moderat tweemaal Paradiso kan uitverkopen, wordt beantwoord wanneer het uitstekende studiowerk live tot een hoogtepunt komt.
Moderat in Paradiso

Ons oordeel:

Bestaan ze eigenlijk nog, die mensen met de schoolvooroordelen over dance op het podium? Mensen die, na het uitstoten van een snuivend geluid uit hun neusgaten, schamper reppen over 'een beetje op knopjes drukken' en 'gewoon de laptop openklappen'? Gevreesd moet worden van wel. En er zat aanvankelijk ook heus wel wat in: er ís in de loop der jaren nu eenmaal heel wat mail gecheckt op het podium.

Liveact van het jaar
Wie er anno 2014 echter nog dergelijke kolengestookte denkbeelden op nahoudt, zou met brandende fakkels en hooivorken naar een Moderatconcert moeten worden gejaagd. Het Berlijnse trio, bestaande uit Sascha Ring (alias Apparat) en technoduo Modeselektor (Gernot Bronsert en Sebastian Szary), geniet een onwaarschijnlijke populariteit. Ook hier, gezien de twee (!) compleet uitverkochte optredens in Paradiso.

Wat is het geheim? Wie alleen de platen kent, zal er niet meteen achter komen. Moderats studiowerk is weliswaar een uitstekende hybride van Apparats zachtere, songgerichte aanpak en Modeselektors ronkende techno, maar niet iets dat direct omverblaast. Live doet het dat schijnbaar wel: in 2009 werd Moderat uitgeroepen tot liveact van het jaar door het elektronischemuziekmagazine Resident Advisor.

Bedrieglijk simpel
Laptops zijn vanavond ondervertegenwoordigd. Op het podium staan drie units vol samplers, sequencers, iPads en synthesizers. Niet spannend. Dat verandert niet als het drietal op komt lopen: wat uiterlijk betreft zouden het net zo goed technici of verdwaalde buschauffeurs kunnen zijn. Maar dan gaat Moderat van start, en verandert alles. Op papier is het zo bedrieglijk simpel: een uitgeklede beat, een eenvoudig synthesizerlijntje en een afgemeten geluidsmist. Maar het balt samen tot bezwerende, sfeervolle nachttechno; een elegant startschot voor wat komen gaat.

Bij de eerste arpeggio's van 'A new error' wordt gejuicht alsof er een evergreen wordt ingezet, en dan knalt Moderat er pas echt in. Volleerde makers van heldere, dwingende beats zijn het, die op livevolume alles opstuwen tot hypnotiserende, strenge en dromerige hoogten. De rest van de avond laveert Moderat tussen die drie begrippen. De bassen van 'Bad kingdom' ronken weliswaar je neushaar subtiel tot stof, maar ontroert vooral met het door Ring gezongen refrein 'This is not what you wanted/Not what you had in mind'.

Volume omhoog
Het is kil funky en warm bezwerend tegelijk: een zeer specifiek soort melancholie die ook terug te horen is in Thom Yorkes Atoms for Peace-project. Dat is de kracht van Moderat: ze kennen het effect van contrast en spelen daar voortdurend mee. Dat zit soms in kleine dingen, zoals tijdens het kwartier durende dubbele hoogtepunt van 'Seamonkey' en 'Milk': soms wordt de beat een seconde weggedraaid, om vervolgens voor je gevoel dubbel zo hard terug te komen. Dat gebeurt trouwens ook letterlijk: het volume gaat langzaam maar zeker omhoog.

Rijgketting van hoogtepunten
Uiteindelijk eindigt het geheel in een orgie van schurende climaxen en stroboscooplicht: een collectief kippenvelmoment tot in menige onderbroek. Het publiek schakelt ondertussen soepel tussen extatisch dansen, betoverd wiegen en geconcentreerd luisteren. Moderat bespeelt vanavond veel meer knoppen dan alleen die van hun apparatuur.

Het is een rijgketting van hoogtepunten en een antwoord op de vraag hoe zo'n trio in godsnaam twee keer Paradiso kan uitverkopen. Iedereen die nog beweerde dat wat uit flikkerende doosjes komt per definitie geen gevoel heeft, heeft na vanavond definitief ongelijk gekregen.


http://www.parool.nl/parool/nl/23/MUZIE ... roek.dhtml


Top
   
PostPosted: 08 Feb 2014, 03:29 
Offline
GrooveCollector
GrooveCollector
User avatar

Joined: 05 Nov 2006, 11:18
Posts: 4396
Location: lost in sound
Klinkt goed. Goed geschreven stuk ook.
Kennelijk wat gemist dus. :)

_________________
Music is the answer, to your problems.
= Just keep on dancing =


Go into the world and do well. But more importantly: go into the world and do good.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Theme Created by HOLLYSMOKE
Theme updated to phpBB 3.1.3 by KamijouTouma