It is currently 17 Jan 2021, 11:00

All times are UTC+01:00
Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
PostPosted: 26 Sep 2011, 16:17 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 07 Jun 2005, 02:31
Posts: 7763
Location: Behind this board
[right]Reviewer: Tomas Neil[/right]
Titel: Bittersweet
Artist: Rodriguez Jr
Label: Mobilee
[color=black]Label:[/color] [url]http://www.mobilee-records.de[/url]
Type: artist album


The Youngsters is een naam die sommigen onder ons wel zullen kennen. Meer dan zeven jaar geleden tekenden zij immers al hun toenmalige eerste EP bij het Franse F-Communications van de grootmeester Laurent Garnier. Meer recent zijn ze dan weer bekend van hun remixes van onder andere Taras Van De Voorde’s Skylime en Rennie Foster’s Devil’s Water.

Weinigen onder ons zullen echter kunnen zeggen wie er achter dit project schuilgaat. De helft ervan is Oliver Mateu, een naam die geen belletje zal doen rinkelen maar de naam Rodriguez Jr doet dat waarschijnlijk des te meer.

Ook solo staat deze Fransman immers zijn mannetje en brengt hij al sinds 2008 regelmatige nieuwe releases op de markt. En hoegenaamd niet op kleine labels; op zijn discografie zijn immers ronkende namen zoals Mothership, Systematic en Leena Music terug te vinden. Maar het meest van al is zijn muziek terug te vinden op het Duitse Mobilee Records.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat ook zijn debuutalbum Bittersweet door hen wordt uitgebracht. En de ijzersterke reputatie die Rodriguez Jr de voorbije jaren heeft opgebouwd in gedachten houdend, zou dit ook zeker geen teleurstelling mogen worden.

[center][img]http://forum.groovecollection.nl/images/reviews/rodriguez.jpg[/img][/center]
Aftrappen doet het album met “Niagadina”, waarin een mysterieuze mannelijke stem een aantal keer ‘Escape’ prevelt alvorens de track echt van start te gaan. Geleidelijk aan bouwt de track op door middel van een acid baslijn om na vier (!) minuten uiteindelijk opnieuw de mannelijke stem aan de beurt te laten komen. Experimenteel, maar zonder twijfel een eerste verborgen diamant.

“Bittersweet” is de titeltrack van het album en doet beroep op een klassieke house drum. Een fijne subtiele melodie erover heen maar voor het overige klinkt deze maar gewoontjes. Ook moeilijk om er een naam op te plakken; electro techno dan maar als er toch geen andere keuze is.

De derde track, “Kerazouek Amm”, begint met het fluiten van de vogels. Maar laat dat zeker niet de aandacht afleiden van deze moderne straight forward techno track. Weinig kantjes aan deze, gewoon lekker vette rollende beats!

“Bagpipe Women” gooit het dan weer over een andere boeg. Minimalistich doch melodisch. Misschien minder vernieuwend maar daarom niet minder goed natuurlijk.

De vijfde track is de eerste collab die we op deze cd kunnen terugvinden. Rodriguer Jr produceerde “Los Matadores” immers samen met And.Id, die eveneens erg vaak op Mobilee terug te vinden is. Tijdens deze track is te horen hoe de laatst genoemde een trompet bespeelt. Inderdaad, u leest het goed, een trompet! En dat klinkt niet eens verkeerd! Heerlijk melodisch, begeleidt door een groovy baslijn en dito vocal, zorgt deze track voor een geweldige atmosfeer!

“The Ubiquituous Dr Pook” is de wat vreemde naam van de volgende track. En ook de track zelf klinkt wat experimenteel. Neigend naar berghain techno is waarschijnlijk nog de beste beschrijving. Maar ook deze ademt, weliswaar op een andere manier, een zeer speciale sfeer uit.

Track nummer acht ondertussen al en ditmaal gaan we meer richting tech house. “Lo Fi Pelican” klinkt alweer niet alledaags maar valt op met zijn aanstekelijke ritme. Een leuke filler.

En zo komen we terecht bij de tweede collab op deze cd. Voor “Music Don’t Lie” werd er immers een beroep gedaan op de vocalen van Cari Golden, die we onder meer kennen van Pan-Pot’s “Captain My Captain” en DJ T’s “City Life”. Ook hier klinkt haar stem weer erg aanstekelijk op een groovy baslijn. Hoogstwaarschijnlijk één van de tracks van dit album die het meest zal opgepikt worden door andere DJ’s. Simpel maar effectief.

“Massilia” doet opnieuw beroep op natuurgeluiden maar blijft vooral bij door de atmosfeer die deze track teweeg brengt. Repititief maar melodisch. Emotioneel, doch prachtig. De meest ‘progressive’ klinkende track van het ganse album.

Afsluiten doen we met “Bare” en dat kon moeilijk beter. Prachtig subtiel maar Rodriguez Jr slaagt er hiermee wel in de luisteraar helemaal de diepte in te sturen. Een combo van minimal & deep house, ‘a match made in heaven’ als het ware.


Conclusie: Rodriguez Jr is er met zijn debuutalbum in geslaagd een uniek exemplaar af te leveren. Vaak experimenteel maar zeker niet minder goed. Met “Niagadina”, “Los Matadores”, “Music Don’t Lie”, “Massilia” en “Bare” levert de Fransman immers 5 absolute toptracks op. En ook de andere 6 klinken allesbehalve verkeerd. Met een smeltkroes aan stijlen zit er ongetwijfeld nog wat lekkers voor iedereen tussen. Geslaagd, met onderscheiding!

Tracklist:

01. Niagadina
02. Bittersweet
03. Kerazouek Amm
04. Bagpipe Women
05. Los Matadores feat. And.Id
06. The Ubiquitous Dr Pook
07. Shapes I See
08. LoFi Pelican
09. Music Don't Lie feat. Cari Golden
10. Massilia
11. Bare


Top
   
PostPosted: 26 Sep 2011, 21:49 
Offline
GrooveCollector
GrooveCollector
User avatar

Joined: 11 May 2006, 17:56
Posts: 3002
mooi verslag! (Y)

_________________
"We MKN er een groot feest van!"
"MKN Like No One Can"


Top
   
PostPosted: 26 Sep 2011, 22:34 
Offline
GrooveCollector
GrooveCollector

Joined: 19 Feb 2008, 21:55
Posts: 132
Location: Belgium
Thx!

Zeker één van de beste albums van het jaar in mijn ogen, dus zeker checken iedereen zou ik zeggen :cool

En als je kans hebt om z'n live show van z'n promotour mee te pikken, niet twijfelen, ik heb Rodriguez Jr begin deze maand aan het werk gezien en het was de moeite!


Top
   
PostPosted: 26 Sep 2011, 23:46 
Offline
GrooveCollector
GrooveCollector
User avatar

Joined: 10 Jun 2005, 11:00
Posts: 5641
Location: Amsterdam
Top verslag! Wel raar dat je 7 gewoon over slaat "Shapes I See" want dat is voor mij samen met "Massilia" de vetste track :cool

_________________
[url=http://djshawnfarrell.wordpress.com/]DJ Shawn Farrell Blog[/url]
[url=http://progressivehousemusic.wordpress.com/]Progresssive House Blog[/url]


Top
   
PostPosted: 05 Oct 2011, 10:36 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: 10 Jun 2005, 22:17
Posts: 791
Location: Groovecollection.nl
Shapes I See is übergeile shizzle jah!

_________________
Proper music: [url]http://www.soundcloud.com/dwk[/url]


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Theme Created by HOLLYSMOKE
Theme updated to phpBB 3.1.3 by KamijouTouma